Pliszka - inżyniering przeciwpożarowy

Poradnik

Święta w (bezpiecznym) blasku choinki

Pięknie przyozdobione stroiki i kolorowo ubrana choinka to element każdego świątecznego domu. Jednak ta bożonarodzeniowa ozdoba może stać się niespodziewanie źródłem niebezpieczeństwa. Wystarczy wypalenie się świecy, spięcie od lampek choinkowych czy też ustawienie świecących lampek przy łatwopalnych ozdobach, by pojawił się ogień. Jeśli w porę nie zareagujemy, może dojść do  groźnego pożaru.

Każdy z nas, kto grzał się kiedyś przy ognisku, ma wyobrażenie o tym jak szybko i łatwo palą się iglaste gałęzie, szczególnie suche (przykład ze stroikami na poniższych klipach wideo). A wystarczy chwila, aby płomień z pięknych świerkowych gałązek przeniósł się na otaczające choinkę meble, książki czy obicia foteli - to idealna pożywka dla ognia.

Jak zabezpieczyć się przed zaprzepaszczeniem świątecznej atmosfery, stratami finansowymi, a co ważniejsze, groźbą utraty zdrowia?

Najważniejsza jest rozwaga. Lampek na choince nie zostawiajmy palących się non stop, szczególnie jeśli nie ma nas w domu, nawet jeśli wyglądają urokliwie. To samo tyczy się świeczek w stroikach - niech się palą tylko podczas świątecznych posiłków i tylko w pomieszczeniu, w którym przebywamy. Ubierając zaś choinkę zwróćmy uwagę, by żaróweczki nie opierały się o ozdoby papierowe, z waty i innych materiałów, które mogą zająć się od zbyt wysokiej temperatury.

- Warto też wiedzieć, że świeże gałązki stroików i podlewana regularnie choinka, są znacznie trudniejsze do strawienia przez ogień. Zawsze warto mieć też w mieszkaniu podręczny środek gaśniczy, jak spray czy niewielka gaśnica, by w razie wybuchu ognia szybko zareagować i nie czekać na zalanie dobytku przez strażaków - radzi Wojciech Pliszka z firmy PLISZKA inżyniering przeciwpożarowy, ekspert z zakresu ochrony przeciwpożarowej.

W świątecznym pośpiechu i zabieganiu pamiętać też trzeba o bezpieczeństwie w kuchni. Nietrudno spalić rybę, czy garnek z grochem i kapustą, jeśli ma się do przygotowywania 12 wigilijnych potraw, do tego posprzątanie domu i pakowanie prezentów. Jeśli zapali się nam tłuszcz na patelni pamiętajmy, że woda tylko roznieci ogień. Płonącą patelnię można przykryć zmoczoną i wyżętą ścierką do naczyń. Skutecznie pomoże również spray gaśniczy – podręczny i łatwy w użyciu jak każdy spray.

Znajdź konkretne rozwiązania dla Twojej branży:
Budownictwo Transport lądowy Transport morski Elektronika